Vauhtia ja vaarallisia tilanteita

TS artikkeli 25.7 / Samuel Nyroos, kuva Jari Laurikko

Varsinkin kesän sesonkiaikaan Aurajoella saattaa olla ruuhkaisaa, kun erilaiset risteilijät, jokilautat, vesibussit ja huviveneet liikkuvat vesillä, usein hyvin lähekkäin toisiaan. Ukkopekalle läheltä piti -tilanteita osuu pari joka kesä, Förin ja muiden reitit risteävät koko ajan.

Aurajoen noin 300 kertaa vuorokaudessa ylittävä Föri joutuu liikennöimään kesäaikaan hyvin sekalaisen seurakunnan keskellä. Havereilta on toistaiseksi vältytty, vaikka väistämistila kapeni jo silloin, kun jokirannat täyttyivät pysyvästi ravintolalaivoista.

Venepoliisin ryhmänjohtaja, ylikonstaapeli Petri Santavuori ja Turun satamakapteeni Kari Riutta kertovat, että heidän tietoonsa ei ole tullut Aurajoessa tapahtuneita törmäyksiä tai vakavia vaaratilanteita tänä kesänä.

Suurin huoli heidän mukaansa on vesiskoottereilla ja moottoriveneillä hurjastelu. Ylinopeuksia kirjataan säännöllisesti ja niiden määrä on lisääntynyt viime vuosina.

Venepoliisille ilmoitetaan vesiskootterikaahareista enenevissä määrin.

Ukkopekka-höyrylaivan omistaja Pentti-Oskari Kangas kertoo, että läheltä piti -tilanteita tapahtuu muutaman kerran kesässä.

Kankaan mukaan ammattiliikenteessä olevat aluksetkaan eivät aina huomioi höyrylaivan teknisiä rajoitteita. Toisaalta pienemmät huviveneet saattavat puikkelehtia turhan läheltä höyrylaivan edestä.

– Ukkopekka on täysin eri tavalla operoitavissa kuin muut alukset, jota kaikki eivät ymmärrä.

Yleisesti Kangas peräänkuuluttaa hyvää merimiestapaa.

Vuokrattavat Låna-veneet ovat olleet osa jokimaisemaa kohta neljän kesän ajan. Viime keväänä Låna-veneiden omistajaksi tullut Kari Mäenpää kertoo, että tapaturmia tai vaaratilanteita ei ole sattunut.

Mäenpään mukaan myöskään joen muuta liikennettä ei koeta ongelmaksi.

– Emme ole sellaista asiakaspalautetta saaneet, että se tuntuisi ruuhkaiselta tai vaaralliselta.

Vaaratilanteita ehkäisee veneiden maksiminopeus, joka on vain 6 km/h. Veneen vuokraajia myös ohjeistetaan aina ennen vesille lähtöä veneilysäännöistä.

– Ja aina tarkistetaan se, että se ketä venettä ajaa, niin myös osaa sitä ajaa.